Entry Jimat 100 dalam 1..

.

Entry kalini entry 10 in 1 atau maybe lebih daripada 10.. hahaha entry jimat lagi padat!



Sebelum tu nak bagitau yang malam tadi aku tido 3 jam je.. kul 3.30 pagi tido then kul 5pagi bangun balik cont bakar biskut.. ngantukksssss kau.



So ni entry biskut membiskut.. malas nak buat 1 biskut , 1 entry.. kalau orang mintak resepi baru aku buat 1 entry khas..hahahhaaha!



Syukur sangat sebab sume biskut aku sedap2 belaka... 



Bermula pada yang sulong.. eh eh?



Biskut Makmur nama diberi.. bila gigit cruncy and melt in mouth berintikan kekacang didalam...auwwwww !


Memang sedap.. 



Yang ke 2 Biskut Almond London Sweetest dari chef tia.. ahaksssss!!!


Bersalutkan Milk Coklat...urmmmmm dap sangat..


Yang ke 3 Biskut Coklat cips cookies ala famos amossss! kelasssss kauuuu



Seyesss sedappp sangat biskut niii!!! aku sambil masuk balang sambil masuk mulut sekali... tau2 tinggal setengah balang! kauuu jawab!!!! tapi aku buat 2 version sebenarnya.. satu lagi mcm ni pon sedap tapi aku prefer yang latest atas ni lagi sedapppp





Seterusnya dipersilakan Biskut Tart Yang cruncy bila gigit dan cair di mulut.. so xdelah pagi2 raya korang kena sapu carpet ,sofa korang kalau rapuh sangat.. 




Dan seterusnya Biskut Qaseh sayang *resepi sendiri*  menggunakan nama anak aku yang menolong sama buat biskut ni.... yer TOLONG KACAU!!!


Biskut ni sedapp ade conflakes kat dalam ..sangat sesuai untuk kanak2 sebab cair di mulut jugak.. yerr aku suka jenis cair di mulut...auwwwww dappp!



And last sekali jangan malu2 si Almond Cluster sila keluar... theeeeeee

Paling marvelousss uollssss!! ramai mintak resepi ni.. aku tak kisah orang mintak resepi kita bagi jela dengan ikhlas... sama2 untung.. heheheeh 




Itu jela buat mase sekarang..malam ni sesi BISKUT MAZOLA & BISKUT SNOW ALMOND.. 



Nak resepi??? inbox, email, call....auwww lelebih plak.... komen je ok.. BYE!!


Resepi Biskut Dahlia

.

Hamboi Hamboi Hamboiiii ...............................*ok xde pe2 saje gempak!*



Pejam celik pejam celik sekejap je mase berlalu.. esok dah raya.. erkkkk lagi 2 minggu kotttt nak raya dah...dekat rumah korang pon mesti wangi je dengan haruman biskut raya korang kan? lagi2 kalau buat sorang2 seronok tau! yela kalau buat sorang diri fokus tu lebih sikit.. kalau buat ramai2 ni mulala nanti ade mulut A cakap ''cuba tambah ni sikit mana tau sedap'' , pehtu mulut B plak ''ishhh janganla kang biskut keras, baik ko letak lagi butter mana tau ok'' haaaaaaaaaaaaaaaaaaaa tak sadis biskut ko nanti? 



Macam aku? aku buat dengan anak aku lagi sempoiiii... datang je dapur si kecik tu mesti cakap 


''woww banyaknya kek'' pehtu sekali sekala dia cakap ''cantiknya mama! mama ,mama tengok ni cantiknya! *sambil tekan biskut aku yang belum masuk oven!!!* motip??? 



Tapi xpe kita cont citer kita yang sebenarnya aku nak citer..hahahaaha



Sekarang dekat rumah aku tu dah ade 5 jenis biskut raya! wowwww tanjat x? tanjat x? heeeee dalam busy2 pon aku sempat tau buat biskut.. lagipon aku dah nekad dari 10tahun lepas nak buat biskut raya sendiri sume.. wahhh 10 tahun lepas kauuuuuu.... citer nak gempak selagi boleh.. huahuahauhaua



Entry sebelum ni aku dah bagi resepi ALMOND CLUSTER. tu pon aku nak buat lagi nanti nak habiskan almond kat rumah tu.. banyakkkkk lagi.. so next biskut aku buat BISKUT DAHLIA. 



Dan TIPS SUPAYA BISKUT DAHLIA KAMU TAK KEMBANG SEMANGKUK!





Baru aku perasan aku tulis bunga dahlia...sepatutnya aku nak tulis biskut dahlia..muahahahahahaha 


macam tahun lepas aku buat jugak biskut ni tapi kembang uolsss, tapi tahun ni xkembang + beza sangat rase dengan tahun lepas punya, sedapppp + cair di mulut *yang ni penting* sbb aku suka biskut jenis crunch bila gigit pehtu cair kt mulut..pperghhhhhhhhhhhhh nikmat!




RESEPI

250 g mentega
125 g gula kastor - aku tak suka manis
250g tepung Rose *
125 g tepung kastad *
125 g tepung jagung *
3 biji kuning telur(saiz B)
1 camt esen vanila
secubit garam
ceri/sebarang hiasan yang korang suka......


Cara membuatnya:
1. Ayak bahan bertanda (*)
2. Putar mentega, gula kastor dan secubit garam
3. Masukkan kuning telur dan vanila dan putar  lagi hingga sebati.
4. Masukkan tepung-tepung yang telah diayak. Uli hingga sebati.
5. Picitkan adunan menggunakan acuan dahlia ke dalam loyang. Hias dan bakar dengan suhu 160 darjah celcius selama 15 min. Jangan lupa panaskan oven selama 10 min untuk mendapatkan biskut yang cantik.



Tips supaya biskut dahlia ni xkembang bila masuk oven ialah JANGAN PUKUL MENTEGA,GULA KASTOR SEHINGGA KEMBANG! sedang2 ajeeeee...




Cuba la resepi ni.. lagi 1 tips aku nak bagi mase buat biskut '' BUAT DENGAN HATI YANG IKHLAS''



HEHEEHEH confirm jadi biskut korang tu.. insyallah... ok next entry BISKUT COKLAT FAMOS AMOS.





Buat tatapan sume.. theeeeee






BYE!